Indledning

En af livets store rejser tager sin begyndelse, når I beslutter jer for at ville have et barn og være forældre. Det er nok en af de mægtigste udfordringer, I kommer ud for i jeres liv. Men det er også en af de største glæder – og for de fleste et fantastisk chok fyldt med berigende oplevelser. Måske tror I, som mange andre, at forældreskabet begynder, når jeres lille barn fødes. Sådan er det ikke! At blive mor og far begynder meget tidligere. De fleste vil sige i graviditeten, men jeg vil vove det ene øje og påstå, at det faktisk begynder, inden graviditeten er en realitet. Allerede når I overvejer og beslutter jer for at ville være forældre, er I på vej ind i forældreskabet – et fantastisk univers.  

I det danske sundhedssystem har der i mange år været fokus på de fysiske forandringer, der sker under graviditeten og i fødselsforløbet. Der bliver tilbudt undersøgelser af forskellig art omkring den gravide kvinde og barnet for at sikre fysisk trivsel og udvikling. Derudover er der mulighed for at tilmelde sig forskellige fødselsforberedende kurser.

Kvinder har fået lettere ved at tale med hinanden om de kropslige forandringer og vanskeligheder, der opstår under graviditeten. Vi taler om morgenkvalme, ømme bryster og den dominerende træthed. Vi taler om fødselsmuligheder, hvad der er bedst, hvad vi har lyst til, hvordan er vores rettigheder, f.eks. når det gælder kejsersnit? Vi diskuterer fordele og ulemper ved amning. Hvornår er det bedst at begynde på job efter barsel? Vi kæmper for en bedre sundhedspleje og taler om forældreorlovspolitik.

Men der er mere stille omkring de forandringer – ofte af overvældende karakter – der sker i en mors og fars indre verden, når de begiver sig af sted på rejsen ind i forældreland. Enhver kommende eller nybagt forældre er fyldt med mange følelser og oplevelser, lyst, glæde, usikkerhed og angst. Alt sammen noget, der er uundgåelige ledsagere, når I får ansvar for en lille ny verdensborger.   

Arbejde med gravide, nyblevne familier, spædbørn og mindre børn har altid været i fokus i mit professionelle virke. I mit arbejde som psykolog, med speciale i graviditet, fødsel og forældreskab, møder jeg ofte mødre og fædre, der er i tvivl om, hvorvidt de tanker og følelser, de har, er noget de har tilfælles med andre i samme situation. Mange stiller ofte spørgsmålet om, hvor de kan læse om, hvad det er for psykologiske ændringer, der sker, når man bliver mor og far. Jeg ved af erfaring, at mange kommende/nybagte forældre gør sig de samme overvejelser og tanker og stiller meget enslydende spørgsmål til, hvad det er, der sker i denne overgangsperiode i livet, hvor de går fra at være nogens barn til også at være nogens forældre. Mange forældre har et behov for at få en viden om og blive bekræftet i, at selv om de oplever vanskeligheder undervejs, og selv om det ikke helt bliver, som de havde forestillet sig, så er de gode nok som forældre. Det kan være en lettelse i sig selv at opdage, at mange andre har det som en selv.

Jeg besluttede mig derfor for at skrive denne bog, hvor det er muligt at hente viden om, hvilke psykologiske forandringer et forældreskab helt naturligt bringer med sig, og om hvordan vi reagerer på forandringerne. Brug bogen til at afklare og bekræfte de følelser, du oplever, når du udvikler din nye identitet som mor eller far. Vær nysgerrig og gå på opdagelse i, hvad der sker både med dig selv og din partner.

Jeg inddrager i bogen citater, korte beskrivelser fra forældre og spørgsmål fra brevkassen på www.barneguiden.dk, som jeg finder repræsentative, eller som har fanget min opmærksomhed med en præcis formulering, der tydeliggør et billede til underbygning af den øvrige tekst. 

Det er vigtigt for mig at pointere, at enhver mor og far, ligesom ethvert lille barn, er unik, så derfor vil du måske opleve, at de historier, jeg har valgt, ikke er helt enslydende med dine tanker og følelser. Jeg håber, det vil vise de forskelligheder, der er i forældreskabet og de forskellige måder, der er at tænke og handle på. Husk, at der ikke findes nogen opkrift på, hvordan man er en god (vordende) mor og far. Der findes uanede mængder af gode opskrifter på forældreskab.

Bogen veksler mellem at beskrive forandringerne hos jer hver især og sammen. Jeg har dog prioriteret mest at beskrive de forandringer, der er forbundet med at udvikle moderskabsidentiteten, men de steder, hvor jeg finder det relevant, har jeg lavet selvstændige beskrivelser omkring manden. Nogle steder i bogen guider jeg med forslag til samtale om forskellige emner. Men det er også mit håb og min forventning, at I vil blive så nysgerrige, at I selv begynder en dialog om de forskellige temaer, I bliver optaget af, får ny viden om eller bliver bekræftet i. Jeg tror og håber, at forståelse af og viden om de psykiske forandringer, der sker undervejs, vil være en håndsrækning til jer til at få talt mere sammen om de psykologiske forandringer, en graviditet og et forældreskab medfører. Og måske også giver anledning til lidt stille eftertanke for jer hver især.

Rejsen i dette fantastiske forældreland er fyldt med glæder, besværligheder, bekymringer og store udfordringer og stopper aldrig, når billetten er indløst. Rejsen forsætter, selv om børnene bliver store, men det er en helt anden historie!

Her i bogen beskæftiger jeg mig blot med en lille, men meget vigtig del af turen, nemlig den allerførste tid som mor og far. Tiden, som tilbyder udfordringer, store glæder, hårdt arbejde, og som bringer dig til nye og ukendte steder.

Jeg ønsker dig al mulig held og lykke. 

Charlotte Clemmensen