Fødselsdepression/efterfødselsreaktion

De fleste nybagte mødre og fædre oplever en følelsesmæssig, tankemæssig eller fysisk reaktion efter en fødsel. Du kan føle dig trist, urolig, anspændt eller måske angst. Det er alt sammen ganske naturligt oven på så stor en begivenhed. Selv om I er godt forberedt, er I måske chokerede over det store ansvar, som på mange måder kræver andet af jer, end I har forestillet jer. Måske oplever I at være berusede af glæde og lykke og samtidig forvirrede, fordi I også er usikre og urolige over alt det nye.

Alle disse følelser er helt naturlige. Men hvis de forvirrede følelser, tanker af uro og tristhed bliver ved at fylde meget i hverdagen, kan det være, at du har en fødselsdepression eller en efterfødselsreaktion. En fødselsdepression er en depression, der opstår i forbindelse med graviditet og i tiden efter fødslen. Det er en svær og pinefuld situation at befinde sig i, og den kan påvirke både din oplevelsesmåde og din tankegang.

Hvem og hvordan?

Både mænd og kvinder får fødselsdepressioner. Fødselsdepressioner ser ikke ud på en bestemt måde. Vi er alle forskellige og oplever derfor også fødselsdepressioner forskelligt. Fødselsdepressioner kan også se forskellige ud for mænd og kvinder. Når du har en fødselsdepression/efterfødselsreaktion, føler du dig nedtrykt, trist og har let til gråd, uden at du egentlig ved hvorfor. Nogle af symptomerne kan være, at:

  • Du føler dig rastløs og kan have problemer med at sove.
  • Du mister appetitten eller trøstespiser.
  • Du forsøger at skjule for andre, hvordan du har det.
  • Du har mindre energi, er træt eller er ligeglad med, hvad der sker omkring dig.
  • Du mangler selvtillid og har svært ved at koncentrere dig.
  • Du er bange for at være alene og for at være alene med dit barn.
  • Du har skyldfølelse og selvbebrejdelser, er bange for ikke at være god nok som mor
  • Du mangler følelsen af lykke.

Mange oplever også, at fødselsdepressionen/efterfødselsreaktionen er ledsaget af angst. Ting , som tidligere gjorde dig glad, er ligegyldige, og du har svært ved at føle glæde ved dit lille barn. Denne følelse er meget pinefuld og svær at være i, fordi det er en meget voldsom og skræmmende oplevelse.

Samtaler kan hjælpe

Det kan være en overvindelse at sige højt, hvordan du har det. Mange føler det skamfuldt og flovt og går derfor alt for længe med det alene uden at tale med nogen om det. Men det er meget vigtigt at tale om det – at sætte ord på følelserne. Jo hurtigere du får sat ord på og får hjælp, desto hurtigere vil du komme til at kunne overskue de udfordringer, der følger med forældreskabet, og mærke, hvor dejligt det også er.

 

Charlotte Clemmensen

Jeg prioriterer at tilrette mit arbejde, så der altid er tid til akutte samtaler, og aldrig lang ventetid, da jeg ved at det i nogle tilfælde er vigtigt at kunne få hurtig hjælp. Du kan kontakte mig for yderligere oplysning og bestilling af tid på Tlf.: 22 58 03 99 eller på mail: mail@psykologcc.dk.